Onderzoek naar hersentumoren I

Home 5 Newsupdates 5 Onderzoek naar hersentumoren I

Ik ben Dr. Vashendriya Hira en ik ben momenteel werkzaam als Recruitment Consultant bij OCRE in Den Haag. Aan de Universiteit van Amsterdam heb ik de opleiding Biomedische Wetenschappen afgerond en daarna mijn PhD behaald aan de Universiteit van Amsterdam. Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in kankeronderzoek. Het gedrag van kankercellen bestuderen in het laboratorium heeft mij vanaf het begin van mijn opleiding gefascineerd en ik heb mijn onderzoek dan ook gericht op hersentumoren.

Mijn doel bij OCRE is om met mijn biomedische achtergrond geschikte professionals te werven, te plaatsen en eventueel in te werken bij leuke laboratoria en research groepen. Een ontzettend leuke manier om mijn expertise in te zetten. Daarnaast ben ik nog betrokken bij leuke wetenschappelijke projecten om mijn ideeën uit te werken. Met een aantal posts hoop ik een goed beeld te kunnen schetsen van mijn wetenschappelijke werk en wie weet kan ik toekomstige wetenschappers enthousiasmeren om research te gaan doen!

Ik heb onderzoek gedaan naar glioblastoma. Dit is de meest agressieve hersentumor en is erg slecht te behandelen. In afbeelding 1 zie je de tumor linksboven zitten. Als je een doorsnede maakt van de hersenen, dan ziet dat eruit zoals weergegeven in afbeelding 2. Glioblastoma tumoren hebben de eigenschap dat ze het gezonde hersenweefsel in groeien. In deze afbeelding zie je weer een doorsnede van de hersenen met daarin een grote tumor die ook door andere hersenstructuren groeit. Dit maakt het onmogelijk om de hele tumor te verwijderen. De overleving van patiënten is dan ook erg kort, ongeveer 15 maanden na diagnose.

De symptomen die patiënten met een glioblastoom voornamelijk ervaren zijn: hoofdpijn, braken, gedragsverandering, epilepsie en/of neurologische uitval. Door middel van een MRI scan zijn de glioblastoma tumoren goed te detecteren. Om de exacte aard van de tumor vast te stellen en een juiste diagnose te stellen, is een operatie nodig.

Momenteel zijn er 3 belangrijke behandelingsmethoden voor glioblastoma patiënten: chirurgie (het operatief verwijderen van zoveel mogelijk tumor), bestraling en chemotherapie. Een andere nieuwe behandelingsmethode wordt Tumor-Treating Fields (TFF) genoemd. Bij TTF worden lage-intensiteit elektrische velden toegediend aan de schedel. Hierdoor kunnen snel-delende cellen niet meer delen. TFF wordt vaak met chemotherapie gecombineerd. Daarnaast worden ook nieuwe geneesmiddelen gecombineerd met chemotherapie en bestraling. Deze geneesmiddelen grijpen aan op abnormaliteiten in de kankercellen waardoor celdeling wordt geremd en kankercellen doodgaan. In klinische trials worden continu nieuwe behandelingen getest waarvan de bijwerkingen nog onbekend zijn. Dit is een mogelijke optie voor patiënten wanneer alle andere behandelingen niet aanslaan. In overleg met de artsen kan bepaald worden of iemand deel kan nemen aan een klinische trial of niet.

Palliatieve zorg maakt een belangrijk deel uit van het leven van kankerpatiënten. Dit is speciale zorg om de pijn van de patiënten te minimaliseren en de kwaliteit van het leven zo goed mogelijk te houden. Ondanks alle ontwikkelingen in de medische wereld, ontstaat er uiteindelijk tumor resistentie tegen alle genoemde therapieën. Omdat de tumoren ongevoelig zijn voor therapie, blijft de overleving van patiënten heel kort.
In het volgende deel zal ik nader uitleggen waarom de tumoren ongevoelig zijn voor therapie en wat mogelijkheden zijn om de tumoren gevoeliger te maken voor therapie. Daarnaast zal ik ook beschrijven hoe dit onderzoek is uitgevoerd.